Hosting.nl - Veel Gestelde Vragen - Wat is DNS en reverse DNS?

Wat is DNS en reverse DNS?

DNS staat voor Domain Name Service. DNS is het mechanisme waarmee domeinnamen of logische namen gekoppeld kunnen worden aan een IP-adres. Het opzoeken van een IP-adres dat bij een domeinnaam hoort wordt ook wel aangeduid als een Forward lookup. Bijvoorbeeld: ping mail1.hosting.nl geeft als antwoord een ip adres en is een voorbeeld van een forward lookup.

Om als klant DNS te kunnen beheren moeten, dient de domeinnaam bij een hostingprovider te draaien en dienen deze aan de nameservers (ook wel DNS servers) gekoppeld te zijn.

Reverse DNS is precies het omgekeerde. Hier wordt een nummer aan een naam gekoppeld. Bijvoorbeeld: ping -a 62.129.139.40, dit geeft als antwoord mail1.hosting.nl. Dit wordt reverse lookup genoemd. Om reverse DNS te kunnen beheren moeten een hostingpartij eigenaar zijn van de IP range. Alleen de eigenaar van een ip range kan de reverse DNS records aanmaken.