Hosting.nl - Veel Gestelde Vragen - Hoe werkt het SPF record in de DNS

Hoe werkt het SPF record in de DNS

Meestal wordt email voor uw domein maar door slechts één of enkele servers verstuurd. Met een SPF record kun je beschrijven vanaf welke servers email verstuurd wordt uit naam van je domeinnaam.

Ontvangende email servers kunnen dan desgewenst email die verstuurd is uit naam van uw domeinnaam maar niet voorkomt in het SPF record weigeren.

Standaard staat alleen de hostingserver in het SPF record, als je dan via bijvoorbeeld xs4all een email verstuurd uit naam van uw domein dan zou deze in theorie geweigerd kunnen worden door anderen. Echter lang niet alle mailservers controleren op SPF records.

U kunt uw SPF record laten testen op: http://www.mxtoolbox.com en geef daar spf:uwdomein.xx in. Let op:  Wijzigen van een SPF record hebben vertraging.

Wat betekent ~all

De mailservers genoemd in het SPF record mogen mail versturen voor uw domein. Een andere mailserver kan ook wel mail versturen echter zal de mail dan gemarkeerd worden als onveilig of als spam.

Wat betekent –all

Alleen de mailservers in het SPF record mogen mail voor uw domein versturen. De mail zal vanaf andere servers echt geweigerd worden.

SPF records testen en creëren

https://www.microsoft.com/mscorp/safety/content/technologies/senderid/wizard/

Voorbeeld van SPF records

1. "v=spf1 a ~all"

Mail mag verstuurd worden vanaf de hostingserver waar je domein gehost wordt (in feite dus vanaf alle A records in de DNS)

2. "v=spf1 mx ~all"

Mail mag verstuurd worden vanaf dezelfde mailserver(s) waar je mail ontvangt.

3. "v=spf1 mx a ~all"

1 en 2 gecombineerd, mail mag van alle ontvangende mailservers en hosts worden verstuurd. Wij raden deze minimaal aan.

4. "v=spf1 a:voorbeeld.nl a:voorbeeld2.nl ~all"

Mail mag verstuurd worden vanaf de mailserver op voorbeeld1.nl of voorbeeld2.nl (kan meer zijn)

5. "v=spf1 a mx a:voorbeeld.nl a:voorbeeld2.nl ~all"

1, 2, 3 en 4 samen.

6. "v=spf1 ip4:62.129.139.1 ip4: 62.129.139.1 ~all"

Hetzelfde als voorbeeld 4 maar dan ipnummers ipv domeinnamen(kan ook weer beiden)

7. "v=spf1 a mx mx:voorbeeld1.nl ~all"

Als voorbeeld 2, maar ook vanaf de mailserver op de mx records van domein voorbeeld1.nl wordt mail verstuurd

8. "v=spf1 include:xs4all.nl ~all"

U stuurt uw mail via xs4all. U kunt dit ook weer combineren met de andere voorbeelden.