Hosting.nl - Veel Gestelde Vragen - Hoe installeer ik ZenCart?

Hoe installeer ik ZenCart?

Hier leggen we uit hoe je Zencart kunt installeren op uw domeinnaam. Vergeet niet om eerst een database aan te maken en de benodigde software via internet te downloaden.

> Hoe maak ik een database aan?

> Hoe kan ik de CMS software downloaden, uitpakken en uploaden?

Stap 1

Typ in een browser uw domeinnaam. In het voorbeeld gebruiken we het domein ‘uwdomeinnaam.nl'. U komt op het onderstaande voorbeeld scherm terecht waar u een taal voor de verdere installatie kunt kiezen.

Klik op ‘Click here' om de installatie te starten.

Stap 2

Welkomscherm

Klik ‘continue'.

Stap 3

Licentie overeenkomst

Klik ‘I have read and agree to abide by the Terms an Conditions as stated above' en klik vervolgens op 'continue'.

Stap 4

‘Pre-installatie controle'

In dit scherm komen eventuele fouten in de configuratie naar boven.
In dit geval dient u de rood aangekruiste bestanden aan te maken. De mappen en bestanden met een geel uitroepteken moeten schrijf rechten krijgen.

In dit voobeeld gaat het om ‘/includes/configure.php' en ‘/admin/includes/configure.php'.
U kunt ervoor kiezen om een ‘blanco' file aan te maken en u kunt ook de files ‘/admin/includes/dist-configure.php' en ‘/includes/dist-configure.php' hernoemen naar respectievelijk ‘/includes/configure.php' en ‘/admin/includes/configure.php'.

!Vergeet niet beide bestanden schrijfrechten te geven.
Dit kunt u doen dmv. Uw ftp client (bv. Filezilla). Dit geldt ook voor de bestanden en mappen met gele uitroeptekens. Voor een uitleg over rechten toekennen klik hier.

Klik nu op ‘Re-Check'.

Stap 5

Als alles in stap 4 goed is gegaan, zult u zien dat alles wat rood of geel was, nu groen is geworden. Dat betekent dat alles correct is. U kunt nu verder gaan met de installatie door op ‘install' te klikken.

Stap 6

Database gegevens invoeren

Het type database kan blijven staan op ‘mysql' aangezien u zojuist een MySQL database heeft aangemaakt. Nu kunt u verder gaan met de invulvelden 1 t/m 4.

1. Hier vult u de naam in van de server waar de database draait (Dus niet ‘localhost'!).
2. Hier vult u de naam in van de user die ‘adm' rechten heeft.
3. Hier vult u het wachtwoord in wat behoort bij deze user.
4. Hier vult u de naam in van de database die u wilt gebruiken.

Klik nu op ‘save database settings'.

Stap 7

Systeem gegevens invoeren

Als alles goed gaat zal het installatie programma de velden 1 t/m 4 zelf invullen.
Het is echter wel aan te raden even te controleren of de gegenereerde gegevens kloppen.

1. Hier moet het fysieke pad naar uw domein staan.
2. De url, dus het virtuele pad naar uw domein. Heeft u de shop in een map geïbstalleerd en dus niet in de root van de site, dan dient die erachter te staan.
Bv. Als in het voorbeeld de installatie map ‘zencart' heet, dan moet er ‘http://uwdomeinnaam.nl/zencart' staan.
3. Velden 3 en 4 zijn voor de secure/SSL server. Zolang SSL uitgeschakeld blijft kunt u beide velden laten voor wat ze zijn.

Klik nu links onder op ‘Save System Settings'.

Stap 8

phpBB Forum setup

Als u een phpBB forum op uw site wilt, kunt u hier ‘Yes' aanvinken en dan de map aangeven waarin phpBB geïnstalleerd is. Wilt u hier geen gebruik van maken, dan kunt u meteen op ‘Save phpBB Settings' klikken.

Stap 9

Winkel gegevens invoeren

1. Hier vult u de naam van uw webwinkel in.
2. Hier vult u de naam van de winkel eigenaar in.
3. Hier vult u het e-mailadres van de eigenaar in.
4. Hier kunt u kiezen in welk land uw winkel zich bevindt.
5. Hier kunt u de staat kiezen waar uw winkel zich bevindt.
6. Hier vult u de winkel naam in.
7. Hier vult u het adres van de winkel in.
8. Hier vult u de plaats van de winkel in.
9. Hier vult u evt. nog een telefoon nummer in.
10. Hier kunt u de standaard taal kiezen.
11. Hier vult u de standaard valuta in.

! De gegevens die u in stap 6 t/m 9 invoert, komen te staan op uit te printen en online documenten.

U kunt nu nog kiezen of u Zen Cart demo categorieën en producten wilt.

Klik vervolgens op ‘Save Store Settings'.

Stap 10

Administrator account gegevens invoeren

Hier dient u de gegevens voor het administrator account in te vullen.

1. Vul hier de gegevens in van de user die administrator rechten heeft.
2. Vul hier het bijbehorende wachtwoord in.
3. Vul hier ter bevestiging nogmaals het wachtwoord in.
4. Vul hier het e-mailadres van de administrator in.

Klik nu op ‘Save Admin Settings'.

Stap 11

Opruimen

Het is aan te raden om nu de ‘configure.php' bestanden die u in stap 4 heeft gemaakt en schrijfrechten heeft gegeven, terug te zetten naar read-only rechten. Dit kunt u doen met uw ftp client. Voor uitleg klik hier.

Ook is het aan te raden om de map ‘/zc_install' te verwijderen. Voor uitleg hierover klik hier.